Eettisyys ja vastuullisuus ohjaavat työskentelyämme

Ronivaarassa tapahtuu

Kaiken toimintamme tavoitteena on lisätä niin tilan eläinten kuin asiakkaidemme hyvinvointia, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Eläinten eettinen kohtelu

Tilan eläinten hyvinvointi on kaikki kaikessa, sillä uskomme hyvinvoivien eläinten voivan parhaiten tuottaa hyvinvointia myös meille ihmisille. Meillä jokainen eläin – hevonen, koira, lammas tai vaikka kana – on yksilö, jolla on nimi ja tarina. Hyvinvointi ei ole meille pelkkää sananhelinää, vaan kullekin yksilölle pyritään tarjoamaan lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistava elämä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella eläimellä on puhdas ja turvallinen asuinpaikka, riittävästi sopivaa ruokaa ja vettä tarjolla sekä mahdollisuus viettää aikaa lajikumppaneiden kanssa. Tärkeä osa hyvinvoinnista huolehtimista on myös pitää eläinten työskentelymäärä ihmisten kanssa kohtuullisena ja tauotettuna.

Eläinten kouluttamisessa käytämme ainoastaan eettisiä, uusimpaan tutkimustietoon pohjautuvia menetelmiä ja seuraamme aktiivisesti alan kehittymistä. Turvallisuutta eläinten kanssa työskentelyyn taas tuo työntekijöidemme pysyvyys. Tutut työntekijät oppivat tuntemaan kunkin eläimen yksilönä; tämän luonteenpiirteet sekä käyttäytymisen eri tilanteissa.

Suomessa eläinten pitoa ohjaa eläinsuojelulaki ja -asetukset. Omat standardimme eläinten hyvinvoinnille ovat kuitenkin huomattavasti tätä minimitasoa korkeammat ja olemmekin olleet esimerkkikohteena useissa hevosten hyvinvointia käsittelevissä hankkeissa. Saamamme hyvät arviot auditoinneista myös tukevat näkemystämme eläinten eettisestä pidosta sekä hoidosta.

Yhteisöllisyys ja sosiaalinen vastuu

Kaiken toimintamme mahdollistava kivijalka on osallisuutta ja osallistumista tukeva maatilaympäristö; Ronivaaran tila. Täällä kukin asiakas voi osallistua toimintaan juuri oman tasonsa mukaisesti. Varmistaaksemme tämän tarjoamme erilaisia tukitoimia ja apuvälineitä, kuten esteettömyyttä sekä hevos- ja asiakasystävällisen rampin selkään nousuun.

Yhteisöllisyys on meille arjessa yksinkertaisia asioita; huolehdimme siitä, että talliporukan kesken on hyvä yhteishenki ja olemme kaikki tasa-arvoisia; pidämme ympäristön siistinä sekä turvallisena ja kohtelemme niin eläimiä, työkavereita kuin asiakkaitakin ystävällisesti.

Viestimme avoimesti ja rehellisesti toiminnastamme ja sitä ohjaavista periaatteista työyhteisömme sisällä sekä sen ulkopuolelle. Olemme avoimia kaikille kysymyksille ja meillä on aina mahdollista nähdä miten ja missä eläimemme asuvat.

Vuosien saatossa olemme olleet mukana järjestämässä avoimien ovien päiviä, hyväntekeväisyystapahtumia sekä vähävaraisille perheille suunniteltuja tapahtumia ja ohjelmia yhdessä Kuusamon kaupungin sekä monien muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Paikallisuuden vaaliminen on sydäntämme lähellä. Erityisen hyvin sen näkyy tilan eläimistössä; tilan hevospalvelut toteutetaan suomenhevosilla ja lampaat sekä kanat ovat suomalaisia alkuperäisrotuja.

Kaikki työntekijämme ovat paikallisia ja työskentelevät tilalla ympäri vuoden, mikä tuo pysyvyyttä niin työntekijöille kuin eläimillekin. Teemme yhteistyötä eri paikallistahojen kanssa matkailupalveluiden sekä muiden toimintojemme osalta.

Kuntoutus- ja tukipalveluissa huomioimme maatilan vuodenkierron ja aktiviteetit valitaan asiakkaan tavoitteen sekä käytettävissä olevien resurssien mukaan.

Pyrimme myös säilyttämään erilaisia perinteisiä työkaluja ja -menetelmiä tilalta löytyvässä perinteisessä sepän pajassa.

 

Ekologinen vastuu – ympäristön hyvinvointi mahdollistaa oman hyvinvointimme

Kiinnitämme erityistä huomiota luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Tässä hevoset ja lampaat näyttäytyvät suuressa roolissa; laiduntamalla ne edesauttavat useiden perinteisten niittykasvien säilymistä. Pelto- ja metsälaitumien lisäksi tilaltamme löytyy kosteikko, perinnebiotooppiniittyjä sekä kunnostettu puro.

Kuormittaaksemme ympäristöä mahdollisimman vähän, kaikki aktiviteettimme toteutetaan lihasvoimin; hevosen selästä, hevosreellä, kärryillä tai jalan.

Pyrimme kierrättämään jätteet aina, kun se on mahdollista. Hevosten pihattoasuminen on paitsi hevosten hyvinvointia edistävä, myös ekologisesti kestävä ratkaisu. Pihatossa lämmitys- ja valaistuskulut sekä kuivikkeen määrä on perinteistä talliasumista merkittävästi pienempi. Kaikessa rakentamisessa ja korjaamisessa pyrimme suosimaan kierrätysmateriaaleja.

Turvallisuus

Eläinten kanssa toimiessa turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Kaikki asiakastyössä käytettävät eläimemme ovat koulutettuja tehtäviinsä, kuten työntekijämmekin! He kaikki omaavat eläinalan ammattitutkinnon tai koulutuksen, mikä mahdollistaa turvallisen työskentelyn eläinten kanssa. Meiltä löytyy myös riittävä määrä henkilökuntaa suhteessa tilalla oleviin eläimiin ja vieraileviin asiakkaisiin.

Asiakkaillemme olemme varanneet suojavarusteita, kuten turvaliivejä ja ratsastuskypäriä. Huolehdimme asiakkaiden oikeanlaisesta varusteiden käytöstä sekä perehdytämme heidät eläinten turvalliseen ja eettiseen kohteluun ennen aktiviteetin aloittamista. Aktiviteetit toteutetaan pienryhmissä, mikä mahdollistaa yksilöllisen ja kiireettömän kokemuksen.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa

Hyvinvointia Ronivaarasta, nyt ja tulevaisuudessa

Uskomme vahvasti siihen, että eläinten kanssa toimiessa, oli kyse sitten matkailu- tai kuntouttavasta palvelusta, toiminnan kehittämisen tulee aina lähteä eläinten hyvinvointi edellä, ympäristö ja ekologinen vastuu huomioiden.

Vaalimme kulkuamme tällä tiellä kehittämällä toimintaamme aktiivisesti osallistumalla erilaisiin hankkeisiin ja koulutuksiin. 

Osoituksena pitkäjänteisestä vastuullisesta toiminnasta olemme saaneet syyskuussa 2020 Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin ja viimeisimpänä Ratsastajainliiton laatutalliluokituksen.

Jäsenyydet, hyväksynnät ja sertifikaatit

Noudatamme toiminnassamme seuraavien tahojen suosituksia ja ohjeita:
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
STF – Sustainable Travel Finland
Suomen Ratsastajainliitto
Green Care Finland
Sosiaalipedagoginen hevostoimintayhdistys
HETI ­­– Horses in Education and Therapy International
Suomen työnohjaajat Ry
LYTE – Lyhytterapeuttiyhdistys