Voimaannuttava koiratoiminta

Koira kumppanina ja kuntouttajana

Koirat ovat arvostettuja kumppaneitamme arjen askareissa. Koiran läsnäolon positiivinen vaikutus niin koti – kuin erilaisissa koulu- ja laitosympäristöissäkin (vanhainkodit, sosiaalihuollon yksiköt, jopa sairaalat) on useissa tutkimuksissa todettu. Voimauttava työskentely koiran kanssa tukee esimerkiksi itseilmaisua, vuorovaikutustaitoja, keskittymistä, itsetuntoa ja itsesäätelytaitoja. 

Koira-avusteinen toiminta

Voimauttava koira-avusteinen työskentely perustuu asiakkaan ja tehtäväänsä koulutetun koiran väliseen vuorovaikutukseen, jota tukee ja ohjaa ammattilainen. Koiran kanssa voidaan tehdä kunkin asiakkaan henkilökohtaisista tavoitteista riippuen erilaisia vuorovaikutus- tai muita taitoja tukevia harjoituksia leikkien ja pelien muodossa, käydä luontoretkillä, kaupunkikävelyillä, asioida kahvilassa ja vaikka opiskella kouluaineitakin. Myös ryhmätyöskentely onnistuu mukavasti koirien avustamana. 

Hyvänmielen -toiminta

Koirat ovat mukana aktiivisesti toiminnassa tilalla. Koirien kanssa on myös helppo käydä asiakkaan omassa elinpiirissä, kaupungissa ja harrasteissa. Koirat osallistuvat aktiivisesti myös luontoavusteisiin retkiin ja  ryhmien toimintaan.

Halla  

Australianpaimenkoira, s. 2016
 Aina valmis, pirtsakka ja ihmisten kanssa työskentelyä rakastava kaveri, joka osaa kattavan valikoiman erilaisia temppuja ja taitoja. Halla on suorittanut soveltuvuuskokeen syksyllä 2017.  

MIKÄ KUNTOUTUSKOIRA?  

Kasvatus- ja kuntoutuskoirat ovat tehtäväänsä koulutettuja ja soveltuvuustestattuja koiria, jotka työskentelevät ohjaajiensa kanssa sosiaali-, terveys- ja kasvatusaloilla. Myös ohjaajalta vaaditaan koira-avusteisen työskentelyn täydennyskoulutus. Koirat Kasvatus- ja Kuntoutustyössä RY järjestää täydennyskoulutuksia, soveltuvuuskokeita ja työnäyttöjä koirakoille. Kasvatus- ja kuntoutuskoirat eroavat esimerkiksi Kaverikoirista siten, että jälkimmäiset tekevät vapaaehtoistyönä lähinnä vierailuja erilaisiin käyntikohteisiin joissa koirien tehtävä on tuoda hyvää mieltä ja olla rapsuteltavina, siinä missä kasvatus- ja kuntoutuskoirien työskentely on aina tavoitteellista ja ammattimaista, ja niitä ohjaa ammattihenkilö.

Toiminta osana maatilan arkea

Ruska Laukassa kuntoutuskoirat ovat luonteva osa maatilaympäristön arkea. Työskentely niiden kanssa on aina asiakas- ja koiralähtöistä ja koirat oleilevat työpäivinään tilalla pääosin vapaana. Niitä ei ole töihin tarvinnut houkutella vaan tallille ollaan aina tultu hännät heiluen ja silmät loistaen. Voisi sanoa, että nämä kaverit todella nauttivat työstään!    

tähti

Shetlanninlammaskoira, s. 2017
Kiltti ja herttainen, hiukan rauhallisempi ja pienikokoisempi Tähti pitää erityisesti lapsista ja jalkapallon pelaamisesta. Tähden bravuuri ovat erilaiset aktivointipelit. Tähti on menossa soveltuvuuskokeeseen syksyllä 2019.

Salka

Alaskanhusky, s. 2018
Suurikoinen, mutta lempeä Salka herättää olemuksellaan huomiota missä ikinä liikkuukin. Salka rakastaa halailuja ja rapsutuksia, lisäksi se mielellään retkillä kantaa reppuja selässään. Myös vetokoirahommat ovat tämän kaverin mieleen. Salka on menossa soveltuvuuskokeeseen syksyllä 2019. 

Monipuolista koiratoimintaa

Koira-avusteisista palveluista vastaa Mari Anttila, jonka työparina tallilla pyörivät hänen omat kuntoutuskoirat Halla ja Tähti ja Salka. Mukana saattaa pyöriä myös talon oma koira Lotta, joka on itseoppinut seuraneiti ja rapsutteluvastaava. 
Marin voi tämän tästä löytää myös kanatarhan puolelta. Mari on suorittanut Koirat Kasvatus-ja Kuntoutustyössä ry:n järjestämän Koira-avusteisen työskentelyn täydennyskoulutuksen, joka antaa valmiuksia ammatilliseen työskentelyyn koirien kanssa kasvatus-, sosiaali- ja terveysaloilla ja valmistuu piakkoin toimintaterapeutiksi. 

Tutustu tarkemmin koiraan työkaverina!

Kuvia koira-avusteisesta toiminnasta