Ohjeita vierailijoille

OHJEITA TALLILLA LIIKKUJILLE

Tervetuloa vierailemaan tilallamme. Ohjaamme ja opastamme teitä koko tilalla oloajan. Autamme mielellään kaikissa askareissa, ja laitamme hevoset teille valmiiksi maastoretkelle. Tunneille tai maastoretkelle taitojen riittäessä voit laittaa itsellesi hevosen valmiiksi. Tuntilaisten kanssa hevosen hoitotaidot opetellaan miniryhmissä. Olemme aina asiakkaita vastassa tallilla. Ryhmien ja hyvinvointipalveluiden tuottamiseen meillä on aina tarvittama määrä henkilökuntaa paikalla.
Tässä joitain ohjeita etukäteen, jos haluat tutustua käytäntöihin. Muutamia asioita on hyvä tietää jo heti tullessa. Tulet vierailemaan hevosten ja isäntäväen kotiin, kunnioitathan kotirauhaa. Jos haluat, että hevosen eivät karta sinua, tallissa tai laitumilla käyttäydytään hillitysti ja rauhallisesti. Hevosten karsinoihin tai tarhoihin menoon tarvitaan aina henkilökunnan lupa.
Muistathan myös, että hevosten ruokinta ja makupalat annetaan vain henkilökunnan luvalla. Ratsastusalueelle meno vain ohjaajan luvalla, kun kentällä on hevosia. Tupakointi on kielletty koko tallin alueella, paitsi tupakointiin osoitetuilla paikalla. Ajaessasi autolla tallille johtavaa tietä, aja hitaasti ja jätä auto paikoitusalueelle. Tiellä liikkuu hevosia ja lapsia. 

RATSASTAJAN PUKEUTUMINEN JA TURVAVÄLINEET

Maastoretkille on hyvä varata lämmintä vaatetta ja säänmukainen varustus, erityisesti talvella lämpimät kengät ja käsineet sekä kypärälakki tai tuubi. Hevosemme asuvat pihatoissa, ja henkilökunta on sääkestävää. Tilamme sijaitsee vaaranpäällä, jonne talven kovat pakkaset harvoin yltävät. Meillä on monta astetta vähemmän pakkasta kuin alueella yleensä ja vaihtelevat reitit, joista voimme valita säätilaan sopivat. Meillä ratsastajan on aina käytettävä kypärää. Kypärän tulee olla CE- merkitty, sopivan kokoinen ja kunnolla kiinnitetty. Tallilla on myös hyviä, uudet standardit täyttäviä säädettäviä lainakypäriä asiakkaiden käyttöön. Ratsastukseen parhaiten soveltuvia jalkineita ovat ratsastus- tai kumisaappaat. Tärkeintä jalkineiden valinnassa on kuitenkin se, että jalkineissa on kuviota estämässä ratsastajan jalkaa tarttumasta jalustimeen tai luistamasta jalustimesta läpi. Kaikissa satuloissamme on turvajalustimet. Ohjat saattavat hiertää sormia, joten ratsastaessa olisi hyvä käyttää hanskoja, talvella myös sormet kylmettyvät helposti, muista kunnon käsineet. 
Turvaliivi suojaa ratsastajan rintakehää ja sen käyttö on suositeltavaa ainakin estetunneilla ja maastoretkillä, lapsille suositellaan käytettäväksi muulloinkin. Turvaliivin on oltava sopivan kokoinen ja CE- merkitty. Ratsastaessa käytetään ratsastukseen sopivia vaatteita. Housujen tulee olla joustavat ja malliltaan sellaiset joissa ei ole hankaavia saumoja. Hulmuavien tai kahisevien vaateiden käyttämistä ei suositella. Ratsastajan hiusten tulee olla kammattuna pois silmiltä ja pitkien hiusten tulee olla kiinnitettynä. Talvella suosittelemme pukeutumaan säänmukaan ja lämpimästi, muista kypärälakki, hyvät käsineet ja kengät. 

TURVALLISUUS JA VAKUUTUSASIAT

Asikaskäytössä olevat hevosemme ja muut eläimet ovat turvallisia, tehtäviinsä hyvin koulutettuja, mutta olemme silti varautunut poikkeustilanteisiin, toivottavasti myös sinäkin. Käytämme aina uusimman standardin mukaisia kypäriä, joita on lainattavissa tallilta, kuten myös turvaliivejä. Satunnaiset ja epäsäännölliset ratsastajamme on vakuutettu SRL:n vakuutuksen kautta, meillä on myös asiakkaille ryhmävakuutus, mutta suosittelemme kuitenkin kaikille asikkaille henkilökohtaista vakuutusta. Hevosilla on vastuuvakutuutus, joka korvaa ulkopuoliselle (ei ratsastajan) aiheutuneet vahingot. Etenemme aina säätilan mukaan, ukkosenilmalla emme tee maastoreissuja turvallisyysyistä.

ohjeita eri tilanteisiin tallilla
HEVOSTEN TALUTTAMISEEN LIITTYVIÄ OHJEITA

Hevosten taluttamiselle tulee olla aina syy kuten tarhaus, laitumelle tai ratsastukseen vieminen. Pyydä henkilökunnalta lupa ennen kuin lähdet taluttamaan hevosta. Taluttajan tulee olla pukeutunut turvallisiin jalkineisiin, myös hanskojen ja kypärän käyttö on suositeltavaa. Suunnittele aina reitti, jota pitkin talutat hevosta. Varmista reitin turvallisuus ennen kuin lähdet taluttamaan hevosta, kysy ohjeita jos olet epävarma. Hevosta talutetaan aina sen vasemmalta puolelta. 
Taluttaessasi hevosta tulee hevosella olla päässään riimu tai suitset, ja aina tulee käyttää riimunnarua tai liinaa.

HEVOSEN HOITAMINEN KARSINASSA

Huolehdi, että olet pukeutunut asianmukaisesti hoitamiseen.
Suunnittele, mitä hoitotoimenpiteitä hevoselle teet ja varaa tarvittavat välineet karsinan eteen. Satulahuoneesta löytyvät kaikkien hevosten satulat ja suitset sekä muuta välineet. Karsinassa yksi henkilö hoitaa hevosen, poikkeuksena opetus- ja hevostoimintatilanteet, jolloin karsinassa voi olla useampi henkilö. Suorita hoitotoimenpiteet ystävällisesti Kun olet saanut hoitotoimenpiteet suoritettuaa palauta välineet paikoilleen sekä siivoa jälkesi. Kiinni kytkettyä hevosta ei saa jättää yksin ilman valvontaa, älä koskaan kytke hevosta kuolainrenkaasta.
Erityistaitoja vaativiin hoitotoimenpiteisiinpitää ehdottomasti olla lupa. Kysy rohkeasti neuvoa, jos tarvitset apua.

ratsastamaan SAAPUMINEN JA SATULOINTI

Hevoset jaetaan ennen ratsastuksen alkamista. Ilmoita ohjaajalle mahdollisista liikkumisrajoitteista, sairauksista ja allergioista. Näin voimme varautua ja tarvittaessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidostasi. 
Satulahuoneesta löytyvät varusteet. Pukeutumistilassa on myös kypäriä, turvaliivejä sekä otsalamppuja lainaksi. Pyydä reilusti apua jos olet epävarma. Kaikilla hevosilla on hoitokorit, joita säilytetään tallissa hyllyillä. Harjaa hevonen huolellisesti ja puhdista hevosen kaviot. Laita hevosellesi suojat tai pintelit, mikäli se niitä tarvitsee. Satuloi hevonen. Vie hoitokori omalle paikalle ja siivoa jälkesi. Valmistaudu lähtöön ja laita kypärä päähäsi. Laita viimeisenä hevosellesi suitset.

RATSASTUSTUNNIN ALKU

Hevoset talutetaan tallista kentälle yhdessä, taluttaessa tulee kunkin hevosen välissä olla hevosen mittainen turvaväli. Hevoset talutetaan aina ensin kentän keskelle kaartoon (riviin) niin, että hevosten turvat on samaan suuntaan, muista turvaväli. Ennen selkään nousua tarkista varusteiden oikea kiinnitys ja kiristä satulavyö. Nouse satulaan hevosystävällisesti, laskeudu sievästi satulaan. Ennen liikkeelle lähtöä tarkista jalustimien pituus ja kiristä satulavyö. Pyydä tarvittaessa apua. Lähde liikkeelle vasta saatuasi luvan.

RATSASTUSTUNNIN PÄÄTTYMINEN
Selästä laskeudutaan vasta, kun ratsukot pyydetään kaartoon, muista turvaväli. Hevoset jotka eivät enää jatka seuraavalle tunnille, talutetaan  talliin ja hoidetaan annettujen ohjeiden mukaisesti. Satulat, suitset ja hoitokorit palautetaan paikoilleen. Kuolaimet pestään ja satulavyöt ja suojat harjataan. Siivoa käytävä ja tavarat paikoilleen hevosen hoidon jälkeen.

YLEISIÄ OHJEITA RATSASTUSTUNNILLE

Keskity ratsastukseen ja kuuntele tarkasti neuvoja. Katso aina kulkusuuntaan ja pidä ohjat pitkinäkin niin, että saat ne taas nopeasti lyhyiksi. Säilytä aina ”hevosenmittainen” turvaväli edellä tai vierellä kulkevaan ratsukkoon. Älä ratsasta toisen ratsukon vierelle. Vastaantulevat ratsukot väistetään aina oikealta niin, että ratsastajien vasemmat kädet kohtaavat. 

Jos jotain yllättävää tapahtuu, pysy rauhallisena, pysäytä hevosesi ja odota ohjeita. Älä huuda vaikka säikähtäisit. Kaikissa satuloissamme on turvajalustimet, jotka laukeavat jos satulasta tipahtaa. Mikäli suistut hevosen selästä, älä jää raahautumaan hevosen ohjiin. Muu osasto pysähtyy aina jos jollain on ongelmia, tai hevonen pääsee irti. Huolehdi aina että ilmoitat kuuluvalla äänellä, mikäli et hallitse hevostasi. Ratsastus loppuu aina kentällä kaartoon ja selästä saa laskeutua vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan.

OHJEITA MAASTORATSASTUKSEEN 

Tallin ohjatut maastot käydään niille varatulle ja merkityllä reitille, joilla ei ole muuta liikennettä. Maastoon lähdettäessä toimitaan ratsastustunnin aloituksen tavoin, selkään noustaan kentällä. Ohjaaja kertoo järjestyksen, osasto järjestyy kentällä johnoon. Toisen vierelle ei saa ratsastaa ja turvavälin on oltava vähintään yhden hevosenmitan. Jos hevonen säikähtää mastossa jotain, rauhoita sitä ja ole itse rauhallinen. Kuuntele ohjeita ja jonossa toista ohje seuraaville. 
Kaikissa satuloissamme on turvajalustimet, jotka laukeavat jos satulasta tipahtaa. Mikäli suistut hevosen selästä, älä jää raahautumaan hevosen ohjiin. Muu osasto pysähtyy aina jos jollain on ongelmia, tai hevonen pääsee irti. Huolehdi aina että ilmoitat kuuluvalla äänellä, mikäli et hallitse hevostasi. Tallille saavuttua osasto järjestyy kentällä kaartoon ja selästä saa laskeutua vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan.

[