Pihatot ja pihattotarhat

Ronivaaran hyvinvoivat hevoset asuvat pihatoissa

Hevosten hyvinvointi ja oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen on meille tärkeää. Siksi olemme päätyneet antamaan hevosille mahdollisuuden toteuttaa itseään ja elää mahdollisimman stressitöntä elämää laumassa, hevoskohtaiset erot huomioiden. Pihapiirissämme on 4 pihattoa ja hevosilla on isot pihatto- ja metsätarhat vuoden ympäri. Hevoset ulkoilevat laumassa, jossa saavat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Seesteiset laumat puuhailevat talvisin rinnepihatoissa, joissa on vaihtelevaa maastoa, metsää sekä hiekkapohjaa.

hyvien käytäntöjen pihatot


Pihapiirissämme on yhteensä 4 pihattoa, kaksi isoa pihattoa sekä kaksi pienempää pihattoa. Isommassa pihatossa hevosen asuvat alta 10 hevosen laumoissa, pienemmissä pihatoissa muutaman hevosen laumoissa mm. kantavat tammat, ponit ja orit.
Vapaana oleskelevat hevoset ovat aina innokkaita lähtemään töihin ja viettämään aikaa ihmisten kanssa. Hevosia käsitellään ja hoidetaan päivittäin. Hevoset käyvät tallissa päivittäin syömässä väkirehut ja hoidettavana, siellä ne myös varustetaan töihin lähtiessä.
Pihatoiden talvitarhat sijaitsevat etelä-rinteessä, jossa juoma- ja ruokintapaikat ovat etäällä toisistaan, joten laiskimmatkin asukkaat liikkuvat luonnostaan. Ulkoalueet ja sisäpihatot siivotaan päivittäin, kuten tallitkin. Hevosten hyvivointi lisääntyy ja alueet pysyvät siisteinä ja tasaisina.  Pihapiirissä on pihattojen lisäksi 3 isoa tarhaa.

Hevosten hyvivointi edellä

Hevosten hyvinvointi on meille erittäin tärkeää, olemme panostaneet siihen pitkään. Hevoset asuivat tilalla ensin tallissa. Huomasimme pian, että hevoset viihtyvät paremmin pihatoissa sekä pysyvät terveinä. 
Olemme vuosien aikana kokeileet ja valinneet pihattoihin parhaiten toimivat käytännöt. Hevoset asuvat talvisin laajoissa rinnepihatoissa, joiden toimivuus on vuosien myötä hiottu hyväksi. 

Ruokinta ja lepopaikat
    Talvipihatoiden pinta-ala on n. 1.5 ha. Tarhoissa on ruokintakumpu, jolla olevasta ruokintahäkistä kaikkien on hyvä syödä. Hevosilla on aina laadukasta heinää ja olkea vapaasti saatavilla. Heinä tarjoillaan verkoista, josta hevoset syövät rauhassa omaan tahtiinsa ja heinän laatu ja hygienia pysyy hyvänä. 
    Valoisissa sisäpihatoissa on lämmitettävät juoma-automaatit. Kuivituksessa käytämme hyväksi todettua ratkaisua, joka houkuttelee hevosia köllähtämään patjalle. Pohjalla on turve-puruseos, päällä on talvella reilusti olkea. Alusta on jäätymätön, pehmeä ja eristävä. 
PIHATTOTARHAT HOUKUTTELEVAT LIIKKUMAAN


Pihattotarhoissa on vaihtelevaa maastoa ja pohjia. Metsäosuus houkuttelee hevosia puuhailemaan ja seikkailemaan yhä uudestaan.
Pihattojen etuosa on päällystetty kivituhkalla ja hiekalla, osa tarhasta on nurmipeitteellä ja suuri osa tarhoista on metsätarhoja. Koska pihattoalue on tarpeeksi suuri, pohjat pysyvät hyvässä kunnossa. 
Hevoslaumamme puuhailee pihattotarhassa ja metsissä talvisin. Kesäisin hevoset pääsevät metsä- ja peltolaitumille ja saavat nauttia laitumista ympäri vuorokauden laumassa. 

Kuvia pihattoalueista