Pihatot ja laidunalueet

Pihatto - jos hevonen saisi valita

Hevosten hyvinvointi ja oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen on meille tärkeää, siksi olemme päätyneet antamaan hevosille mahdollisuuden toteuttaa itseään ja elää mahdollisimman luonnonmukaista elämää. Pihapiirissämme on kaksi isoa pihattoa, joissa on isot pihattotarhat talvisin. Kesäisin hevoset pääsevät metsälaitumille, peltolaitumille ja perinnebiotooppeihin laiduntamaan.  Tilan alueelle on myös hiljattain valmistunut Ronin kosteikko.

Hevoset asuvat pihatoissa ja ulkoilevat laumassa, jossa saavat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Seesteiset laumat puuhailevat rinnepihatoissa, joissa on vaihtelevaa maastoa, metsää sekä hiekkapohjaa. 

hyvien käytäntöjen pihatot


Pihatoiden käytännöistä olemme vuosien aikana valinneet parhaiten toimivat käyttöön. Hevoset asuvat laajoissa rinnepihatoissa, joiden toimivuus on vuosien myötä hiottu hyväksi. Ulkoalueet ja sisäpihatot siivotaan päivittäin, kuten tallitkin. Hevosten hyvivointi lisääntyy, ja alueet pysyvät siistinä ja taisaisina. 

Pihatarhoissa on ruokintakumpu, jolla olevasta ruokintahäkistä kaikkien on hyvä syödä. Hevosilla on aina hyvää heinää ja olkea vapaasti saatavilla. Heinä tarjoillaan verkoista, hevoset syövät rauhassa omaan tahtiinsa. 

Valoisissa sisäpihatoissa on lämmitettävät juoma-automaatit, joissa puhdasta vettä on aina tarjolla. Talvella vesi on myös lämmintä. Pihatoissa on hyvä tuulensuoja ja kaksi ovi-aukkoa ovi-liuskoineen. Kuivituksessa käytämme hyväksi toteamaamme ratkaisua, joka houkuttelee hevosia köllähtämään patjalle. Sisäpihaton pohjalla turve-puruseos, päällä on talvella olkea. Alusta on jäätymättömän, pehmeän ja eristävä. 

Pihatot ja laidunalueiden aidat on tehty paksusta puusta ja pylväistä.  Pihapiirissä on myös 4 isoa tarhaa, joissa voidaan tarhata esim. laumaan tulossa olevia uusia tai toipilais hevosia.

Hevosia hoidetaan päivittäin. Hevoset tuodaan talliin, jossa jaetaan väkirehut ja varustetaan töihin lähtiessään.

Hevosten hyvivointi edellä

Hevosten hyvinvointi on meille erittäin tärkeää, ja olemme panostaneet siihen pitkään. Olemme olleet esimerkkikohteina ja osallisena hankkeissa, joissa aiheina on hevosten hyvinvointi, ja olemme päässeet jakamaan hyväksi koettuja käytäntöjä sekä malleja. 

Hevoset asuivat tilalla ensin tallissa, mutta huomasimme pian, että hevoset viihtyvät paremmin pihatoissa sekä pysyvät terveinä. Pihatoissamme on reilusti tilaa yli 20 hevoselle.

Pihattotarhat houkuttelevat liikkumaan
    Hevosemme tarhaavat yleensä laumoissa isoissa pihatoissa. Talvitarhat sijaitsevat rinteessä, jossa juoma- ja ruokintapaikat ovat kaukana toisistaan, joten laiskimmatkin asukkaat liikkuvat luonnostaan. Pihattotarhoissa on vaihtelevaa maastoa, ja pohjia. Metsäosuus houkuttelee puuhailemaan ja seikkaileemaan yhä uudestaan ja uudestaan. 

    Tarhat ovat etelärinteellä olevia tarhoja, jossa on monipuolinen ja vaihteleva rinnemaasto. Pihattojen etuosa on päällystetty kivituhkalla ja hiekalla, osa tarhasta on nurmipeitteellä ja suuri osa tarhoista on metsätarhoja. Koska pihattoalue on tarpeeksi suuri, pohjat pysyvät hyvässä kunnossa.

Vuodenaikojen mukaan luonnollisesti

Hevoslaumamme puuhailee pihattotarhassa ja metsissä talvisin ja muuttavat pelloille ja metsälaitumille kesän ajaksi. Vapaana oleskelevat hevoset ovat aina innokkaita lähtemään töihin ja vietämään aikaa ihmisten kanssa. 

Kesäisin hevoset nauttivat laitumista ympäri vuorokauden laumassa. Kesäisin pihapiirissä on vaihtelevia laitumia käytössä noin 10 hehtaaria, jossa on vaihtelevaa rinne- ja metsämaastoa.

Metsätarhat ja aukeat pellot ovat hevosten mieleen varsinkin kesäisin. Korkealla sijaitsevilla aukeilla pellolla voi revitellä ja olla hyönteisiltä turvassa, ja metsissä puuhailla ja samoilla porukalla.

Kuvia pihattoalueista

Laidunalueet