Pihatot ja laidunalueet

Ronivaaran hevosten hyvinvointia tukevat pihatot ja laidunalueet

Hevosten hyvinvointi ja oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen on meille tärkeää, siksi olemme päätyneet antamaan hevosille mahdollisuuden toteuttaa itseään ja elää mahdollisimman lajityypillistä elämää. Pihapiirissämme on kaksi isoa pihattoa, joissa on isot pihattotarhat talvisin. Kesäisin hevoset pääsevät metsälaitumille, peltolaitumille ja perinnebiotooppeihin laiduntamaan. Tilan alueelle on myös Ronin kosteikko. Hevoset asuvat isoissa pihatoissa ja ulkoilevat laumassa, jossa saavat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Seesteiset laumat puuhailevat talvisin rinnepihatoissa, joissa on vaihtelevaa maastoa, metsää sekä hiekkapohjaa.

hyvien käytäntöjen pihatot


Olemme vuosien aikana kokeileet ja valinneet pihatoihin parhaiten toimivat käytännöt. Hevoset asuvat laajoissa rinnepihatoissa, joiden toimivuus on vuosien myötä hiottu hyväksi. Ulkoalueet ja sisäpihatot siivotaan päivittäin, kuten tallitkin. Hevosten hyvivointi lisääntyy ja alueet pysyvät siistinä ja taisaisina. Talvipihatoiden pinta-ala on n. 1.5 ha.
Pihattotarhoissa on ruokintakumpu, jolla olevasta ruokintahäkistä kaikkien on hyvä syödä. Hevosilla on aina laadukasta heinää ja olkea vapaasti saatavilla. Heinä tarjoillaan verkoista, josta hevoset syövät rauhassa omaan tahtiinsa. 
Valoisissa sisäpihatoissa on lämmitettävät juoma-automaatit, puhdasta (ja talvisin myös lämmitettyä) vettä tarjolla. Pihatoissa on hyvä tuulensuoja ja kaksi ovi-aukkoa ovi-liuskoineen. Kuivituksessa käytämme hyväksi todettua ratkaisua, joka houkuttelee hevosia köllähtämään patjalle. Pohjalla on turve-puruseos, päällä on talvella reilusti olkea, alusta on jäätymättömän, pehmeän ja eristävä. 
Pihatot ja laidunalueiden aidat on tehty paksusta lankuista ja pylväistä. Pihapiirissä on 4 isoa tarhaa ja ulkosairaskarsina. Hevosia käsitellään ja hoidetaan päivittäin. Hevoset käyvät tallissa päivittäin syömässä väkirehut ja hoidettavana, siellä ne myös varustetaan töihin lähtiessä.

Hevosten hyvivointi edellä

Hevosten hyvinvointi on meille erittäin tärkeää, olemme panostaneet siihen pitkään. Olemme olleet esimerkkikohteina ja osallisena hankkeissa, joissa aiheina on hevosten hyvinvoinnin edistäminen, olemme päässeet jakamaan hyväksi koettuja käytäntöjä sekä malleja. Hevoset asuivat tilalla ensin tallissa. Huomasimme pian, että hevoset viihtyvät paremmin pihatoissa sekä pysyvät terveinä. Pihatoissamme on reilusti tilaa yli 20 hevoselle.

Pihattotarhat houkuttelevat liikkumaan
    Hevosemme tarhaavat yleensä laumoissa isoissa pihatoissa. Talvitarhat sijaitsevat rinteessä, jossa juoma- ja ruokintapaikat ovat kaukana toisistaan, joten laiskimmatkin asukkaat liikkuvat luonnostaan. Pihattotarhoissa on vaihtelevaa maastoa, ja pohjia. Metsäosuus houkuttelee puuhailemaan ja seikkaileemaan yhä uudestaan ja uudestaan. 
    Tarhat ovat etelärinteellä olevia tarhoja, jossa on monipuolinen ja vaihteleva rinnemaasto. Pihattojen etuosa on päällystetty kivituhkalla ja hiekalla, osa tarhasta on nurmipeitteellä ja suuri osa tarhoista on metsätarhoja. Koska pihattoalue on tarpeeksi suuri, pohjat pysyvät hyvässä kunnossa.
Vuodenaikojen mukaan luonnollisesti

Hevoslaumamme puuhailee pihattotarhassa ja metsissä talvisin ja muuttavat pelloille ja metsälaitumille kesän ajaksi. Vapaana oleskelevat hevoset ovat aina innokkaita lähtemään töihin ja vietämään aikaa ihmisten kanssa. 
Kesäisin hevoset nauttivat laitumista ympäri vuorokauden laumassa. Kesäisin pihapiirissä on vaihtelevia laitumia käytössä noin 10 hehtaaria, jossa on vaihtelevaa rinne- ja metsämaastoa.
Metsätarhat ja aukeat pellot ovat hevosten mieleen varsinkin kesäisin. Korkealla sijaitsevilla aukeilla pellolla voi revitellä ja olla hyönteisiltä turvassa, ja metsissä puuhailla ja samoilla porukalla.

Kuvia pihattoalueista

Laidunalueet