Ohjeita vierailijoille

OHJEITA TALLILLA LIIKKUJILLE

Tervetuloa vierailemaan tilallamme. Ohjaamme ja opastamme teitä koko tilalla oloajan. Autamme mielellään asiakkaita kaikissa askareissa, ja laitamme mielellään hevoset teille valmiiksi esim. maastoretkelle. Tunneille, tai maastoretkelle taitojen riittäessä voit laittaa itsellesi hevosen valmiiksi. Tuntilaisten kanssa hevosen hoitotaidot opetellaan miniryhmissä. 
Tässä joitain ohjeita etukäteen, jos haluat tutustua käytäntöihin. Muutamia asioita on hyvä tietää jo heti tullessa. Tulet vierailemaan hevosten ja isäntäväen kotiin, kunnioitathan kotirauhaa. Jos haluat, että hevosen eivät karta sinua, tallissa tai laitumilla käyttäydytään hillitysti ja rauhallisesti. Hevosten karsinoihin tai tarhoihin menoon tarvitaan aina henkilökunnan lupa.
Muistathan myös, että hevosten ruokinta ja makupalat annetaan vain henkilökunnan luvalla. Ratsastusalueelle meno vain ohjaajan luvalla, kun kentällä on hevosia. Tupakointi on kielletty tallin alueella, paitsi tupakointiin osoitetuilla paikalla. Ajaessasi autolla tallille johtavaa tietä, aja hitaasti. Tiellä liikkuu hevosia ja lapsia. 

RATSASTAJAN PUKEUTUMINEN JA TURVAVÄLINEET


Retkille on hyvä varata lämmintä vaatetta ja säänmukainen varustus. Erityisesti talvella lämpimät kengät ja käsineet sekä kypärälakki on hyvä muistaa ottaa mukaan. Kengissä on hyvä olla kuviota pohjissa, käytämme satuloissa aina turvajalustimia.  Hevosemme asuvat pihatoissa, ja henkilökunta on sääkestävää. Tilamme sijaitsee vaaranpäällä, jonne talven kovat pakkaset harvoin yltävät. Meillä on monta astetta vähemmän pakkasta, ja vaihtelevat reitit joista voimme valita säätilaan sopivat. Ratsastajan on aina käytettävä kypärää. Kypärän tulee olla CE- merkitty, sopivan kokoinen ja kunnolla kiinnitetty. Tallilla on myös hyviä, uudet standardit täyttäviä lainakypäriä. Ratsastukseen parhaiten soveltuvia jalkineita ovat ratsastus- tai kumisaappaat. Tärkeintä jalkineiden valinnassa on kuitenkin se, että jalkineissa on korko estämässä ratsastajan jalkaa tarttumasta jalustimeen tai luistamasta jalustimesta läpi. Kaikissa satuloissamme on turvajalustimet. Ohjat saattavat hiertää sormia, joten ratsastaessa olisi hyvä käyttää hanskoja, talvella myös sormet kylmettyvät helposti, muista kunnon käsineet. 
Turvaliivi suojaa ratsastajan rintakehää ja sen käyttö on suositeltavaa ainakin estetunneilla ja maastoretkillä, lapsille suositellaan käytettäväksi muulloinkin. Turvaliivin on oltava sopivan kokoinen ja CE- merkitty. Ratsastaessa käytetään ratsastukseen sopivia vaatteita. Housujen tulee olla joustavat ja malliltaan sellaiset joissa ei ole hankaavia saumoja. Hulmuavien tai kahisevien vaateiden käyttämistä ei suositella. Ratsastajan hiusten tulee olla kammattuna pois silmiltä ja pitkien hiusten tulee olla kiinnitettynä. Talvella suosittelemme pukeutumaan säänmukaan ja lämpimästi, muista kypärälakki, hyvät käsineet ja kengät. 

TURVALLISUUS JA VAKUUTUSASIAT

Etenemme sään mukaan, ukkosenilmalla emme tee maastoreissuja turvallisyysyistä.Käytämme aina uusimman standardin mukaisia kypäriä, joita on lainattavissa tallilta, kuten myös turvaliivejä. Satunnaiset ja epäsäännölliset ratsastajamme on vakuutettu SRL:n vakuutuksen kautta. Suosittelemme kuitenkin henkilökohtaista vakuutusta.

ohjeita eri tilanteisiin tallilla
HEVOSTEN TALUTTAMISEEN LIITTYVIÄ OHJEITA

Hevosten taluttamiselle tulee olla aina syy kuten tarhaus, laitumelle vieminen tai ratsastukseen vieminen. Pyydä tallin henkilökunnalta lupa ennen kuin lähdet taluttamaan hevosta. Taluttajan tulee olla pukeutuneena turvallisiin jalkineisiin, myös hanskojen ja kypärän käyttö on suositeltavaa. Suunnittele aina reitti, jota pitkin talutat hevosta. Varmista reitin turvallisuus ennen kuin lähdet taluttamaan hevosta, kysy ohjeita jos olet epävarma. Hevosta talutetaan aina sen vasemmalta puolelta. 
Taluttaessasi hevosta tulee hevosella olla päässään riimu tai suitset. Talutettaessa tulee aina käyttää riimunnarua tai liinaa.

HEVOSEN HOITAMINEN KARSINASSA

Huolehdi, että olet pukeutunut asianmukaisiin jalkineisiin.
Suunnittele aina etukäteen mitä hoitotoimenpiteitä hevoselle teet ja varaa tarvittavat välineet karsinan eteen.
Satulahuoneesta löytyvät kaikkien hevosten satulat ja suitset sekä muuta tarvittavat välineet. 
Ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista laita hevoselle riimu päähän ja kytke se riimunnarulla. Älä koskaan kytke hevosta kiinni kuolainrenkaasta. Kiinni kytkettyä hevosta ei saa jättää yksin ilman valvontaa. Karsinassa mielellään yksi henkilö hoitaa hevosen. Poikkeuksena ovat opetus- ja hevostoimintatilanteet, jolloin karsinassa voi olla useampi henkilö. Suorita hoitotoimenpiteet rauhallisesti, mutta jämäkästi. Kun olet saanut tarvittavat hoitotoimenpiteet suoritettua päästä hevonen irti karsinaan ja palauta tarvitsemasi välineet niiden omille paikoilleen sekä siivoa jälkesi. 
Erityistaitoja vaativiin hoitotoimenpiteisiin, kuten harjan nyppimiseen ja hännän lyhennykseen pitää ehdottomasti olla lupa. Erityistaitoja vaativiin lääkinnällisiin toimenpiteisiin, kuten haavojen hoidon hoitaa henkilökunta. Kysy rohkeasti neuvoa, jos tarvitset apua.

ratsastamaan SAAPUMINEN JA SATULOINTI

Hevosten jako tapahtuu ennen ratsastustunnin tai maastoretken alkamista. Ilmoita ohjaajalle mahdollisista liikkumisrajoitteista, sairauksista ja allergioista. Näin ohjaaja voi varautua asiaan ja tarvittaessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidostasi. 
Satulahuoneesta löytyvät kaikkien hevosten satulat ja suitset. Satulahuoneessa myös kypäriä, turvaliivejä sekä otsalamppuja lainaksi. Pyydä reilusti apua satulointiin jos olet epävarma taidoistasi. Kaikilla hevosilla on henkilökohtaiset hoitokorit, joita säilytetään tallissa hyllyillä. 
Suojat pintelit, löytyvät koreista. Ennen satuloinnin aloittamista laita hevoselle riimu päähän ja kytke se riimunnarulla käytävälle tai karsinaan.
Harjaa hevonen huolellisesti ja puhdista hevosen kaviot.
Laita hevosellesi suojat tai pintelit, mikäli se niitä tarvitsee.
Satuloi hevonen. Vie hoitokori omalle paikalle.
Valmistaudu lähtöön ja laita kypärä päähäsi ja muut varusteet päälle. Laita viimeisenä, juuri ennen ratsastustunnille lähtöä hevosellesi suitset.

RATSASTUSTUNNIN ALKU

Ratsastustunti aloitetaan aina kaarrosta. Hevoset talutetaan tallista kentälle yhdessä ryhmässä. Hevosia taluttaessa tulee kunkin hevosen välissä olla turvaväli. Hevoset talutetaan kentän keskelle kaartoon (riviin) niin, että hevosten turvat on samaan suuntaan. Hevosten seistessä kaarrossa tulee kunkin hevosen välissä olla turvaväli. Ennen selkään nousua tarkista vielä varusteiden oikea kiinnitys ja kiristä satulavyö.
Nouse satulaan hevosystävällisesti: Älä töki jalkaterälläsi, älä huido raipalla, äläkä rojahda satulaan. Ennen liikkeelle lähtöä tarkista jalustimien pituus ja kiristä vielä satulavyö. Pyydä tarvittaessa apua.Lähde liikkeelle vasta saatuasi luvan.

RATSASTUSTUNNIN PÄÄTTYMINEN
Selästä laskeudutaan vasta, kun ratsukot pyydetään kaartoon. Hevoset ratsastetaan kentän keskelle kaartoon (riviin) niin, että hevosten turvat käännetään porttia kohti.
Hevosten seistessä kaarrossa tulee kunkin hevosen välissä olla turvaväli. Hevoset jotka eivät enää jatka, talutetaan  talliin ja hoidetaan annettujen ohjeiden mukaisesti. Satulat, suitset ja hoitopakit palautetaan paikoilleen. Kuolaimet pestään ja kuraiset satulavyöt ja suojat harjataan.

YLEISIÄ OHJEITA RATSASTUSTUNNILLE

Keskity ratsastukseen ja kuuntele tarkasti ratsastuksenohjaajan neuvoja. Katso aina kulkusuuntaan ja pidä ohjat pitkinäkin niin, että saat ne taas nopeasti lyhyiksi.
Säilytä aina ”hevosenmittainen” turvaväli edellä tai vierellä kulkevaan ratsukkoon.  Älä ratsasta toisen ratsukon vierelle, se saattaa laukaista hevosissa kilpailuvietin. Vastaantulevat ratsukot väistetään aina oikealta niin, että ratsastajien vasemmat kädet kohtaavat. 


Jos joku muu putoaa pysy rauhallisena, pysäytä hevosesi ja odota ohjeita. Älä huuda vaikka säikähtäisit. Kaikissa satuloissamme on turvajalustimet, jotka laukeavat jos satulasta tipahtaa. Mikäli suistut hevosen selästä, älä jää raahautumaan hevosen ohjiin. Muu osasto pysähtyy aina jos jollain on ongelmia, tai hevonen pääsee irti. Huolehdi aina että ilmoitat kuuluvalla äänellä, mikäli et hallitse hevostasi. 
Tallille saavuttua osasto järjestyy kentällä kaartoon ja selästä saa laskeutua vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan.

OHJEITA MAASTORATSASTUKSEEN 

Tallin ohjatut maastot käydään niille varatulle, merkitylle reitille. Reitillä ei ole muuta liikennettä, eikä tietä tai pyöräteitä käytetä. 
Maastoon lähdettäessä toimitaan ratsastustunnin aloituksen tavoin, selkään noustaan kentällä. Ohjaaja kertoo osaston järjestyksen, osasto järjestyy kentällä. Ohjaajan johtama osasto kulkee aina peräkkäin. Toisen vierelle ei saa ratsastaa ja turvavälin on oltava vähintään yhden hevosenmitan. 
Jos hevonen säikähtää mastossa jotain, rauhoita sitä ja ole itse rauhallinen. Älä huuda. Kuuntele ohjeita, ja jonossa toista ohje takana tuleville. 


Kaikissa satuloissamme on turvajalustimet, jotka laukeavat jos satulasta tipahtaa. Mikäli suistut hevosen selästä, älä jää raahautumaan hevosen ohjiin. Muu osasto pysähtyy aina jos jollain on ongelmia, tai hevonen pääsee irti. Huolehdi aina että ilmoitat kuuluvalla äänellä, mikäli et hallitse hevostasi. 
Tallille saavuttua osasto järjestyy kentällä kaartoon ja selästä saa laskeutua vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan.