Ruska Laukka talli, "Viljami ja Laku ", suomenhevosruunat

läsnäolon sietämätön vaikeus

Ronivaarassa tapahtuu

Aamulla heti herätyksen jälkeen mieli säntää jo päivän kiireisiin. Töissä tai opiskeluissa keskittyminen katkeilee vähän väliä; notifikaatioita, sähköposteja, puhelua, keskeytyksiä. Ajatukset pyörivät kauppalistassa, illan treeneissä ja likaisessa keittiössä. Illalla mieli on osin jo seuraavassa päivässä, silmät selaavat kalenteria, sähköposteja, somea. Päässä surraa, nukahtaminen on vaikeaa ja uni levotonta.

Kuulostaako tutulta?

Hektinen, suorituskeskeinen yhteiskunta syöttää meille ärsykkeitä joka hetki; näe tämä, koe tuo, tule tänne, mene sinne, reagoi HETI. Ärsykkeiden tulvaa voi olla vaikea katkaista. Kiire tahtoo jäädä helposti päälle ja usein mieli harhailee jo kaukana tulevaisuudessa. 

Liiallinen ärsykkeiden kuormitus voi saada aikaan esimerkiksi ärtyneisyyttä, keskittymis- ja univaikeuksia. Hektisessä maailmassa hetkessä elämisen taito usein unohtuu tilanteesta toiseen säntäillessä.

Ruska Laukka talli, "Helmi", kimo suomenhevostamma
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa

Suorituskeskeisyydellä ja ainaisella touhuamisella voi myös jättää käsittelemättä vaikeitakin tunteita. Voi tuntua helpommalta jättää tunne ikään kuin odottamaan hattuhyllylle sen tarkastelemisen ja käsittelemisen sijaan. Valitettavasti kuorma sieltä hattuhyllyltä ei katoa itsekseen, vaan hylly vaatii välillä perusteellista siivoamista ja tuulettamista.

Pysähtyminen voi jopa pelottaa, jos et ole hetkeen kysynyt itseltäsi: miltä minusta tuntuu, mitä minulle kuuluu? Vaatii uskallusta tarkastella sisältä kumpuavia tunteita, hyväksyä ne ja myös päästää irti.

Läsnäolo on taito, jota jokaisen tulisi harjoitella säännöllisesti. Pienikin hetki päivässä riittää. Esimerkiksi pienet mikrotauot työ- tai opiskelupäivän aikana aina aiheesta toiseen siirtyessä ovat hyödyllisiä. Sulje silmäsi pariksi minuutiksi, tai keskitä katseesi pehmeästi yhteen kohteeseen, ja keskity hengitykseen. Anna ajatusten tulla ja mennä, tarkastele niitä ikään kuin ulkopuolelta, älä tartu mihinkään. Jos paikallaan olo tuntuu ahdistavalta, voit vaikka kevyesti keinahdella istuen tai seisten. Anna mielesi latautua heti ennen seuraavaan tehtävään siirtymistä.



Eläimen, erityisesti hevosen, läsnäolo helpottaa hetkeen rauhoittumista ja auttaa päästämään irti. On hyvin terapeuttista jakaa hetki, tila ja todellisuus hevosen kanssa. Ison eläimen, joka on kanssasi vuorovaikutuksessa ilman ennakkoluuloja ja vaatimuksia. Hevonen vaatii lempeästi pysähtymään ja aistimaan maailmaa yhdessä. Hevosen kanssa toimiminen vaatii kokonaisvaltaista läsnäoloa, hevonen ikään kuin lempeästi ottaa tilan itselleen. Hevosen läsnäolo lohduttaa, hevoset eivät arvostele tai ole ennakkoluuloisia. Eläimet ovat mestareita elämään hetkessä! Hevoset eivät murehdi mennyttä tai pelkää tulevaa. Meillä ihmisillä olisi paljon opittavaa eläimiltä hetkessä elämisen taidosta.

Rauhallinen, kiireetön talliympäristö helpottaa hetkeen rauhoittumista ja luo mahdollisuuksia läsnäoloon ja vuorovaikutukseen hevosen kanssa. Hevosen varustaminen ennen tuntia tai varusteiden purkaminen tunnin jälkeen ovat oivallisia, luonnollisia hetkiä vuorovaikutukseen hevosen kanssa. Läsnäolo ei aina vaadi fyysistä pysähtymistä, myös erilaisia askareita voi tehdä kiireettä ja tekemiseen keskittyen. Malta hidastaa ja antaa hevoselle aikaa. Kuuntele ja tarkkaile mitä hevonen ilmaisee ja millaisia aloitteita hän tekee.


Sosiaalipedagoginen eläinavusteinen toiminta Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta Ruska Laukan tallilla Ruka-Kuusamossa

Myös ratsailla on hyvä välillä päästää irti suorittamisesta, ja keskittyä hetkeen hevosen kanssa. Siihen että ollaan yhdessä, ja kuljetaan samaan suuntaan yhteisymmärryksessä. Voimme ratsastusryhmien kanssa erikseen sopia myös kertoja, jolloin voidaan keskittyä nimenomaan läsnäoloon ja vuorovaikutukseen hevosen kanssa niin sanotusti maasta käsin.

Luontoympäristön rauhoittavasta ja terapeuttisesta vaikutuksesta on tiedetty pitkään, ja siitä on tehty myös paljon tutkimusta. Hevosen kanssa luonnossa liikkuessa hyvinvointivaikutukset moninkertaistuvat. Rauhallisen, turvallisen ystävän kanssa metsässä samoilu saa aivan uudenlaiset mittasuhteet, ja jos vain antaa mahdollisuuden, luontoympäristön aistii aivan uudella tavalla.

Läsnäolon harjoittelu ja vuorovaikutus yhdessä hevosen kanssa eivät vaadi aiempaa hevoskokemusta, tarvitaan vain avoin ja utelias mieli ja aikaa.

Me tallilla olemme sinua varten, opastamassa ja ohjaamassa yhteiseen läsnäolon kuplaan hevosen kanssa 🙂