ohjeet ja turvallisuus

Miten pukeudun maastoratsastukseen? Miten hevosta talutetaan?

Me opastamme

Tervetuloa vierailemaan tilallamme! Ohjaamme ja opastamme teitä vierailunne ajan. Laitamme hevoset valmiiksi maastoretkelle. Taitojen riittäessä voit varustaa hevosen itse. Tuntilaisten kanssa hevosen hoitotaidot opetellaan miniryhmissä.

Olemme aina asiakkaita vastassa tallilla. Palveluiden tuottamiseen meillä on aina tarvittava määrä ammattitaitoista henkilökuntaa paikalla. Opastamme toimimaan turvallisesti tallilla.

Tervetuloa vieraaksi hevosten ja isäntäväen kotiin Ronivaaraan!

Muistathan

  • Käyttäydythän tallissa ja pihapiirissä hillitysti ja rauhallisesti.
  • Hevosten karsinoihin tai tarhoihin menoon tarvitset aina henkilökunnan luvan.
  • Hevosia voi ruokkia tai niille saa antaa makupaloja vain henkilökunnan luvalla.
  • Jos ratsastusalueella on hevosia, pyydä lupa menemiseen aina ohjaajalta.
  • Tupakointi on kielletty tallin alueella ja sallittua vain tupakointiin osoitetulla paikalla. 
  • Ajaessasi autolla tallille johtavaa tietä, aja hitaasti ja jätä auto paikoitusalueelle. Tiellä liikkuu hevosia ja lapsia. 

TURVALLISUUS ennen kaikkea

Asiakaskäytössä olevat hevosemme ja muut eläimet ovat turvallisia, tehtäviinsä hyvin koulutettuja, mutta olemme silti varautunut poikkeustilanteisiin, toivottavasti myös sinäkin. Käytämme aina uusimman standardin mukaisia kypäriä, joita on lainattavissa tallilta, kuten myös turvaliivejä. 

Kertaluontoiset ratsastajat on vakuutettu SRL:n vakuutuksen kautta, meillä on myös asiakkaille ryhmävakuutus, mutta suosittelemme kuitenkin kaikille asikkaille henkilökohtaista vakuutusta.

Hevosilla on vastuuvakutuutus, joka korvaa ulkopuoliselle (ei ratsastajan) aiheutuneet vahingot. Etenemme aina säätilan mukaan, ukkosella emme tee maastoreissuja turvallisyysyistä. Ohjaajalla on oikeus tehdä ohjelmien aikana muutoksia turvallisuusperusteista.

(Kuva Sonaj Holma, Hippos)

ratsastajan pukeutuminen

Ratsastaessa käytetään ratsastukseen sopivia vaatteita ja pukeudutaan säänmukaisesti. Housujen tulee olla joustavat ja pitkälahkeiset, paidan pitkähihainen. Hulmuavien tai kahisevien vaatteiden käyttämistä ei suositella. Maastoretkille on hyvä varata lämmintä vaatetta ja säänmukainen varustus, erityisesti talvella lämpimät kengät ja käsineet sekä kypärälakki tai tuubihuivi.

Ratsastajan on aina käytettävä kypärää. Kypärän tulee olla CE- merkitty, sopivan kokoinen ja kunnolla kiinnitetty. Tallilla on lainakypäriä asiakkaiden käyttöön. Ratsastajan pitkien hiusten tulee olla kiinni. Turvaliivi suojaa ratsastajan rintakehää ja sen käyttö on suositeltavaa ainakin estetunneilla ja maastoretkillä, lapsille suositellaan käytettäväksi muulloinkin. Turvaliivin on oltava sopivan kokoinen ja CE- merkitty.

Ratsastukseen parhaiten soveltuvia jalkineita ovat ratsastus- tai kumisaappaat. Jalkineen pohjassa tulee olla kuviota estämässä ratsastajan jalkaa tarttumasta jalustimeen tai luistamasta jalustimesta läpi. Satuloissa on turvajalustimet.

Ohjat saattavat hiertää sormia, joten ratsastaessa olisi hyvä käyttää hanskoja, talvella myös sormet kylmettyvät helposti, muista kunnon käsineet. 

RATSASTAMAAN SAAPUMINEN JA SATULOINTI

Hevoset jaetaan ennen ratsastuksen alkamista. Ilmoita ohjaajalle mahdollisista liikkumisrajoitteista, sairauksista ja allergioista. Näin voimme varautua ja tarvittaessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidostasi. 

Hevoset on varustettu pääsääntöisesti maastoihin valmiiksi. Satulahuoneesta löytyvät varusteet. Pukeutumistilassa on myös kypäriä, turvaliivejä sekä otsalamppuja lainaksi. Kaikilla hevosilla on hoitokorit, joita säilytetään tallissa hyllyillä. Harjaa hevonen huolellisesti ja puhdista hevosen kaviot.

Laita hevosellesi suojat tai pintelit, mikäli se niitä tarvitsee. Satuloi hevonen. Vie hoitokori omalle paikalle ja siivoa jälkesi. Valmistaudu lähtöön ja laita kypärä päähäsi. Laita viimeisenä hevosellesi suitset.

OHJEITA MAASTORATSASTUKSEEN

Tallin ohjatut maastot käydään niille varatulle ja merkityllä reitille, joilla ei ole muuta liikennettä. Maastoon lähdettäessä selkään noustaan kentällä. Hevoset ohjataan kentällä ohjaajan kertomaan järjestykseen. Toisen vierelle ei saa ratsastaa ja turvavälin on oltava vähintään yhden hevosenmitan. Jos hevonen säikähtää mastossa jotain, rauhoita sitä ja ole itse rauhallinen. Kuuntele ohjeita ja jonossa toista ohje seuraaville. 
Kaikissa satuloissamme on turvajalustimet, jotka laukeavat jos satulasta tipahtaa. Mikäli putoat hevosen selästä, päästä irti ohjista. Ryhmä pysähtyy aina, jos jollain on ongelmia, tai hevonen pääsee irti. Ilmoita kuuluvalla äänellä, jos et hallitse hevostasi. Tallille saavuttua ryhmä järjestyy kentällä kaartoon ja selästä saa laskeutua vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan.

ohjeita ratsastustunnille

Hevoset talutetaan tallista kentälle yhdessä. Taluttaessa tulee hevosten välissä olla hevosen mittainen turvaväli. Hevoset talutetaan aina ensin kentän keskelle kaartoon (riviin) niin, että hevosten turvat on samaan suuntaan. Muista turvaväli. Ennen selkään nousua tarkista varusteiden oikea kiinnitys ja kiristä satulavyö. Nouse satulaan hevosystävällisesti, laskeudu sievästi satulaan. Ennen liikkeelle lähtöä tarkista jalustimien pituus ja kiristä satulavyö. Pyydä tarvittaessa apua. Lähde liikkeelle vasta saatuasi luvan.
Selästä laskeudutaan, kun ratsukot pyydetään kaartoon. Muista turvaväli. Hevoset, jotka eivät enää jatka seuraavalle tunnille, talutetaan  talliin ja hoidetaan annettujen ohjeiden mukaisesti. Satulat, suitset ja hoitokorit palautetaan paikoilleen. Kuolaimet pestään ja satulavyöt ja suojat harjataan. Siivoa käytävä ja tavarat paikoilleen hevosen hoidon jälkeen.

HEVOSTEN TALUTTAminen

Hevosten taluttamiselle tulee olla aina syy kuten tarhaus, laitumelle tai ratsastukseen vieminen. Pyydä henkilökunnalta lupa ennen kuin lähdet taluttamaan hevosta. Taluttajan tulee olla pukeutunut turvallisiin jalkineisiin, myös hanskojen ja kypärän käyttö on suositeltavaa. Suunnittele aina reitti, jota pitkin talutat hevosta. Varmista reitin turvallisuus ennen kuin lähdet taluttamaan hevosta, kysy ohjeita jos olet epävarma. Hevosta talutetaan aina sen vasemmalta puolelta. 
Taluttaessasi hevosta tulee hevosella olla päässään riimu tai suitset, ja aina tulee käyttää riimunnarua tai liinaa.

HEVOSEN HOITAMINEN KARSINASSA

Huolehdi, että olet pukeutunut asianmukaisesti hoitamiseen. Suunnittele mitä hoitotoimenpiteitä hevoselle teet ja varaa tarvittavat välineet karsinan eteen. Satulahuoneesta löytyvät kaikkien hevosten satulat ja suitset sekä muuta välineet. Karsinassa yksi henkilö hoitaa hevosen, poikkeuksena opetus- ja hevostoimintatilanteet, jolloin karsinassa voi olla useampi henkilö. Suorita hoitotoimenpiteet ystävällisesti Kun olet saanut hoitotoimenpiteet suoritettuaa palauta välineet paikoilleen sekä siivoa jälkesi. Kiinni kytkettyä hevosta ei saa jättää yksin ilman valvontaa, älä koskaan kytke hevosta kuolainrenkaasta. Erityistaitoja vaativiin hoitotoimenpiteisiin pitää ehdottomasti olla lupa. Kysy rohkeasti neuvoa, jos tarvitset apua.

Ronivaaran tila – hyvinvoinnin koti

Ronivaaran tila sijaitsee vaaramaisemien keskellä. Idyllisellä tilalla asuu asiakastyöhön koulutettuja ja turvallisia hevosia, poneja ja muita eläimiä.
Esteettömät ja eläinystävälliset talli ja muut tilat tukevat kuntoutumista ja kasvua.

Ronivaaran väki

Tilan isäntäväellä ja henkilökunnalla on hevos- ja matkailualan osaamisen lisäksi vankka perhe-, sosiaali-, kuntoutus- ja terapiatyön osaaminen. Olemme tuottaneet jo pitkään eläin- ja luontoavusteisia palveluita sekä ryhmille, että yksittäisille asiakkaille.

Vastuullisuus

Toimimme vastuullisesti. Keskiössä on ihmisten ja eläinten hyvinvointi. Tärkeät arvot kuten turvallisuus, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja eettisyys näkyvät arjessa. Huolehdimme eläinten elinoloista ja toimintaympäristöstä niin turvallisuuden kuin esteettömyydenkin kannalta.

Hyvinvoivat eläimet

Eläinystävillemme on hyvät elinolot, yksilöllinen hoito, laumakavereita ja mahdollisuus toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä.
Eläinten hyvinvoinnin takaamiseksi niillä on hyvät lajinmukaiset elinolot, yksilöllinen hoito ja mahdollisuus toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä.