Perhekuntoutus kotiin

vahvistusta ja tukea – moniammatillinen työskentely perheen kanssa

vahva tukitoimi

Avoperhekuntoutus on erittäin tiivis ja monipuolinen lastensuojelun tukitoimi. Perheen kanssa työskentelee aina moniammatillinen työryhmä ml. perheterapeutti. Perheterapeuttinen työskentely kuuluu olennaisena osana avoperhekuntoutukseen.

Avoperhekuntoutus sisältää vanhempien ohjausta ja sekä perheen jäsenten kanssa tapahtuvaa terapeuttista työskentelyä. Avoperhekuntoutuksessa osa tapaamisista voi olla perheen sisäistä vuorovaikutusta vahvistavaa eläin- ja luontoavusteisia toimintaa. Tapaamisia on useita viikossa, jopa päivittäin.

Työskentely toteutetaan moniammatillisessa tiimissä perheen tarpeiden mukaan. Lähityöskentely toteutetaan perheessä ja toiminnallisen kuntoutuksen keinoin, sovittaessa myös eläin- ja luontoavusteisesti.

tavoitteena muutos

Avoperhekuntoutus on lapsen edun mukaista koko perheen kanssa työskentelyä, jonka tavoitteena on tukea perhettä niin, että lapsen asuminen perheessä on turvallinen ratkaisu. Työskentelyllä pyritään turvaamaan lapsen kasvua ja kehitystä tukevaa kotia ja ennalta ehkäisemään kodin ulkopuolinen sijoitus.

Tavoitteena on lähes aina pysäyttää perheen haastava tilanne ja lisätä perheen resursseja selvitä arjesta. Tämän vuoksi yhtäaikaiset erilaiset interventiot ovat tarpeen.

Yksilölliset tavoitteet sovitaan perhekohtaisesti, tuki on käytännön apua ja psykososiaalista tukea sopivassa suhteessa. Yhteydenpito tapaamisten välillä on myös tiivistä.

Työskentelyä ohjaa perheen ja verkoston kanssa sovitut tavoitteet. Lähityöskentely toteutetaan perheessä ja osittain toiminnallisen kuntoutuksen keinoin eläin- ja luontoavusteisesti.

intensiivistä tukea ja taitoja

Avoperhekuntoutus on pidempiaikaista tukea tarvitseville lastensuojelun asiakasperheille tuotettua palvelua, jonka keskiössä on aina lapsen etu. Työskentely tapahtuu perheen arjessa ja omassa elinpiirissä, näin käytännöt saadaan parhaiten juurrutettua perheen arkeen. 

Opetellaan arjessa tarvittavia taitoja, kuten konkreettisesti perheen arjen päivä- ja viikkorytmejä. Kuntoutuksen aikana harjoitellaan ja vahvistetaan arjen- ja elämänhallinnan taitoja. Mallintamalla ja osallistavalla toiminnalla pyritään vakiinnuttamaan perheen tilanne ja vahvistamaan vanhemmuuden taitoja.

Tärkeässä asemassa on perheen jäsenten välisen vuorovaikutustaitojen kehittäminen ja vahvistaminen. Näiden taitojen myöt perhe omaksuu työkaluja ristiriitatilanteiden hallintaan ja ratkaisemiseen.

tukea ja yhdessä tekemistä

  • Perheen arjenhallinnan ja rutiinien haasteisiin
  • Jaksamisen vahvistamiseen
  • Vanhemmuuden tukemiseen ja taitoihin
  • Lapsen myönteisen kehityksen tukemiseen
  • Kasvuolosuhteiden vahvistamiseen ja turvaamiseen
  • Kiintymyssuhteen vahvistamiseen
  • Perheen jäsenten välisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen
  • Vanhempien parisuhteen haasteisiin tai vahvistamiseen
  • Perheen voimavarojen esille nostamiseen ja niiden hyödyntämiseen

Kenelle ja milloin?

Sosiaalihuollon ja lastensuojelun asiakkaille, lapsille ja nuorille.

Erillinen tukimuoto tai vaihtoehto laitosjaksolle, tai sen jälkeiseen kotiutumisen ja siirtymävaiheen tukea.

Menetelmät

Käytössämme on monipuoliset toiminnalliset ja eläinavusteiset menetelmät, sekä paljon yksilöllisiä menetelmiä. Työskentelyote on ratkaisukeskeinen ja terapeuttinen.

Toteutetaan Ronivaaran tilan luontoympäristössä, keskustan terapiatiloissa ja asiakaan elinpiirissä.

Toteutustiimi

Moniammatillisella henkilöstöllä on laaja sosiaali-, ohjaus-, ja nuoriso-, terveydenhuolto- ja kuntoutusalan osaaminen.

Työskentely totetaan asiakasperheen kanssa yksilötyöskentelynä, työparina tai tiiminä tai osana moniammatillista verkostoa.