Perheterapeuttina Ronivaarassa

Ronivaarassa tapahtuu

Terapeutin ajatuksia Ruska Laukan tehostetusta perhetyöstä ja avoperhekuntoutuksesta.  Yksityisten sote- palvelujen tuottajalla on laaja osaaminen eläinavusteisten ja toiminnallisten menetelmien soveltamisesta kasvatus-, terapia-, ja sosiaalipalveluissa Ronivaaran tilalla.

Hei.

Olen Mari ja toimin Ruska Laukan yhteistyökumppanina lastensuojelun avopalveluissa. Koulutuksen suhteen olen saanut siihen kipinän vasta aikuisena, nuorena minulle riitti, kunhan jotenkin koulusta läpi pääsi. Mutta sitten kun opiskelusta innostuin, en ole oikein osannut lopettaa.

Peruskoulutukseltani olen Sosionomi (AMK), mutta sen lisäksi on kertynyt opintoja kognitiivisesta terapiasta, perheterapiasta, neuropsykiatrisesta valmentamisesta, mielenterveys- ja päihdetyöstä sekä sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta. Lastensuojelun työkokemusta erilaisista tehtävistä alkaa olla parinkymmenen vuoden edestä. Ruska Laukan moniammatillisessa tiimissä vastaan siis terapeuttisesta työskentelystä.

Mutta avataanpa vähän ensin käsitteitä:

Tehostettu perhetyö on tiivistä tukea ja ohjausta, joka liittyy usein kriisitilanteeseen perheessä. Tehostettu perhetyö tarjoaa perheen tarpeiden mukaan arjen käytännön apua, psykososiaalista tukea, eläin- ja luontoavusteista vuorovaikutustoimintaa sekä terapeuttista työskentelyä. Työskentely kohdistuu sekä perheeseen kokonaisuutena että perheenjäseniin yksilönä.

Avoperhekuntoutus on erittäin tiivis ja monipuolinen lastensuojelun tukitoimi. Perheen kanssa työskentelee aina moniammatillinen työryhmä ja vähintään osa työskentelystä tehdään perheen kotona. Perheterapeuttinen työskentely kuuluu avoperhekuntoutukseen. Usein Ruska Laukan avoperhekuntoutuksessa osa tapaamisista on perheen sisäistä vuorovaikutusta vahvistavaa eläin- ja luontoavusteisia toimintaa. Tapaamisia on useita viikossa, jopa päivittäin.

Avoperhekuntoutuksen sisältö suunnitellaan aina asiakassuunnitelmassa perheen ja sosiaalityöntekijän kanssa yhteistyössä.

Sitten päästään siihen työskentelyyn:

Yksi todella tärkeä osa perheen kanssa työskentelyä on jalkautua perheen omaan toimintaympäristöön, eli kotiin. Ja mielellään sellaiseen aikaan, että siellä ollaan mukana perheen oikeassa arjessa. Perhetilanteesta riippuen perheohjaaja voi tulla kotikäynnille aamuisin kouluunlähdön aikaan tai iltaisiin jopa nukkumaanmenon aikoihin.

Tärkeää on, että koska perhe ei toimi vain 8-16, ei toimi perhetyökään niin tarkan aikarajan puitteissa. Olen kokenut Ruska Laukan perhe- ja erityisohjaajat Sannan ja Kaisan tiimeineen luontevina sukeltamaan mukaan perheen arkeen. He eivät arkaile ottaa asioita puheeksi, mutta eivät mene perheisiin arvostelemaan tai arvioimaan. Ehkä se auttaa, että tiimin kaikki jäsenet ovat myös itse vanhempi ja meille kaikille vanhemmille on tuttua erilaiset syyllisyyden tunteet. Tiimiä työssään tukevat myös Ronivaaran tilan muut ammattilaiset.

Kun terapeuttisen työskentelyn yhdistää perheohjaukseen, saadaan aikaan hyvä yhdistelmä käytännön toteutusta ja syvempää pohdintaa, joka on usein avain muutokseen. Terapeuttina tässä tiimissä on mukava olla, koska meillä kaikilla on hiukan erilaiset katsantokannat.

 

Sanna on eläinavusteisen toiminnan uranuurtaja, ratkaisukeskeinen optimisti ja lyhytterapeutti, joka hoitaa myös tarvittaessa perheiden sosiaaliohjauksen (esim. raha-asioiden selvittämisen), terapeuttisen työskentelyn, nepsy-valmennuksen ja vanhemmuuden tuen.

Kaisa on monissa hoidollisissa liemissä keitetty psykiatrinen sairaanhoitaja, jolla on vahva käytännön ote, kyky kohdata erilaisia ihmisiä ja valtava empatian taito. Tämä kaksikko työskentelee erityisesti vanhempien, nuorten ja perhekokonaisuuksien kanssa.

Marjon vahvuus on kädentaidot, perheen arki ja erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa työskentely, kun taas Idan vahvuus perheissä on varhaiskasvatus- ja alakouluikäisten kanssa työskentely.

Minä sitten seikkailen tässä kognitiivisen ja systeemisen koulutuspohjani kanssa etsimässä perheen toimintamalleja, uskomuksia ja tavoitteita. Voisi siis sanoa, että meidän työskentelytapamme on systeemisen, kognitiivisen ja ratkaisukeskeisen tehokas, mutta jalat maassa ja asiakkaan näkemyksiä herkällä korvalla kuuleva. Onneksi mieltä kuitenkin yhdistää rakkaus tekemäämme työhön, usko perheiden kyvykkyyteen ja arvostus luontoa ja eläimiä kohtaan.

Moni varmasti tietää jo omastakin elämästä, että kun tilanteet vaikeutuvat, myös vuorovaikutus jopa rakkaimpien kanssa alkaa heiketä. Siksi olemme suunnitelleet tiiviiseen perhetyöhön myös toiminnallisia elementtejä. Niitä toteutetaan Ronivaarassa erityisesti elän- ja luontoavusteisesti.

Minun kokemukseni mukaan perheenjäsenten saattaa olla paljon helpompi kohdata toisensa tallilla hevosta hoitaen, nuotiolla koiraa silitellen tai kanoja ruokkien kuin saman pöydän ääressä sovitussa keskustelussa.

Eläin- ja luontoavusteisesti työskenneltäessä saa kokea uskomattomia hetkiä yhdessä asiakasperheiden kanssa. Usein koiran hellä koskettaminen tulee luonnostaan, jolloin sitä voi harjoitella myös vanhempaa kohtaan. Yhteiset ratsastusretket ympäröivään luontoon ovat olleet mahtava kokemus myös minulle. Samoin onnistumisen kokemuksia tulee kuin itsestään, joten positiivisen palautteen antamista ja saamista ei tarvitse keinotekoisesti harjoitella.

Olenkin kokenut saavani aivan uutta näkökulmaa perheenjäsenistä ja perhesysteemistä ollessani mukana toiminnallisessa työskentelyssä Ronivaaran tilalla. Ronivaarassa vietetyn viikonlopun jälkeen löydämme perheen kanssa runsaasti aiheistoa terapeuttisiin istuntoihin, kun tutkiskelemme yhdessä vuorovaikutusta ja sen muutoksia. Lisäksi minulla on yksi pettämätön lahja, jota voin vihdoin hyödyntää: Olen loistava paistamaan muurinpohjalettuja nuotiolla. En tätä ennen tiennytkään, että sillä voisi olla perheterapialle näin suuri merkitys. Jatkossa se pitänee lisätä CV:n.