Perhetyö ja tehostettu perhetyö

Perheen kokoinen palvelu – intensiivinen työskentely perheiden kanssa monipuolisin menetelmin

Perheen tukena

Perhetyö on ennaltaehkäisevää tai korjaavaa tukea, jonka avulla pyritään lisäämään perheen hyvinvointia ja voimavaroja perheen elinpiirissä. Haastavassa elämäntilanteessa olevien perheiden ja lasten hyvinvointia tuetaan ohjauksella ja osallistavalla toiminnalla.

Perhetyö suunnitellaan aina perheen tarpeen mukaan. Alussa työskentely voi olla tiivistäkin. Asiakkaina voi olla lastensuojelun, perhetyön tai sosiaalipalvelujen asiakkaita; perheitä tai yksilöitä, joiden pärjäämistä ja kuntoutumista palvelu tukee hyvin.

Perhetyöllä tuetaan lapsiperheiden hyvinvointia haastavassa elämäntilanteessa. Työskentelyn keskiössä on lapsen edun ja kehityksen turvaaminen vaikuttamalla perheen sisäisiin toimintamalleihin.

Suunnitelmallisen työskentelyn tavoitteena on saada positiivinen muutos lapsen ja perheen elämässä. Työskentelyllä on asiakkaan kanssa laaditut selkeät, perheen arkeen positiivisesti vaikuttavat tavoitteet. 

tavoitteena sujuva arki

Työskentelyn tavoite on perheen elämänhallinnan lisääminen, voimavarojen ja perheen jäsenten välisen vuorovaikutuksen parantaminen. Tavoitteena on turvata lapsen hyvinvointi sekä tukea vanhemmuutta.

Palvelun avulla tuetaan arjen ja arkirutiinien hallintaa vahvistamalla käytännönläheisesti lasten sekä aikuisten mielenterveyttä, voimavaroja, minäpystyvyyttä sekä selviämisen tunnetta.

Keskeinen tavoite on lapsen kasvun ja kasvuympäristön vahvistaminen. Vanhemmuuden tuki ja perheenjäsenten välisen vuorovaikutuksen kehittäminen ovat myös tärkeässä asemassa työskentelyssä.

Tavoite voi olla lapsen tai nuoren henkilökohtaisen kasvun ja sosiaalisen vuorovaikutuksen, kiinnittymisen ja esimerkiksi harrastamisen tukeminen.

PErhetyöstä apua

  • Vanhemmuuden tukemiseen
  • Vanhemman jaksamiseen ja voimavarojen käyttöön saamiseen
  • Lasten hoidon ja kasvatuksen ohjaamiseen
  • Kodin arjen ja arkirutiinien hallintaan
  • Perheen toimintakyvyn vahvistamiseen muuttuneissa tilanteissa
  • Perheen välisen vuorovaikutuksen tukemiseen ja edistämiseen
  • Sosiaalisten verkostojen laajentamiseen
  • Syrjäytymisen ehkäisyyn

Miten työskennellään

Tavoitteena on toiminnan mallintamisen ja tuen avulla saada aikaan pysyviä muutoksia perheen arjessa. 

Tuotetaan kaikkiin lapsen ja perheen arjen ympäristöihin, kotiin, kouluun tai harrastuksiin. Voi sisältää myös asioinnin tukea, esim. koulupudokkaiden tukemista kotona ja kouluympäristössä.

Työskentely voi sisältää yksilötapaamisia, perhetapaamisia, verkostotyöskentelyä ja ryhmätyöskentelyä

Työskentelyote on toiminnallinen, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen. Tärkeässä roolissa on perheenjäsenten välinen vuorovaikutus ja dialogisuus.

tehostettu perhetyö

Tehostettu perhetyö on tavoitteellista, intensiivistä ja suunnitelmallista lastensuojelun asiakasperheille tuotettua yksilöllisesti suunniteltua erityistason palvelua. Yksilöllisesti suunniteltu ja toteutettu laaja-alainen perheen kotiin ja elinpiriin tuotettu palvelu on korjaava tukitoimi erityistä tukea ja ohjausta tarvitseville perheille.

Tehostettu perhetyö on tiivistä tukea ja ohjausta, joka liittyy usein kriisitilanteeseen perheessä. Tehostettu perhetyö tarjoaa perheen tarpeiden mukaan arjen käytännön apua, ja psykososiaalista tukea.

Työskentely kohdistuu sekä perheeseen kokonaisuutena että perheenjäseniin yksilönä. Moniammatillisessa verkostossa työskennellen pystymme tukemaan asiakkaan integroitumista kouluun sekä koulun loppuun suorittamista tai kouluun palaamista. Palvelu tapahtuu asiakkaan omassa elämänpiirissä.

tavoitteena tilanteen vakauttaminen

Tavoitteena on saada aikaa positiivisia muutoksia perheen ja lapsen elämässä sekä lapsen kasvuympäristössä. Työskentelyn myötä perheen elämänhallinta vahvistuu ja perheen kokonaistilanne vakautuu.

Työskentelyn kuluessa arvioidaan myös kokonaisvaltaisesti perheen tuen tarvetta, ja reagoidaan siinä tapahtuviin muutoksiin nopeasti.

Tavoitteena on tukea ja kuntouttaa vanhempia niin, että he suoriutuvat itsenäisesti lasten hoitamisesta ja kasvattamisesta. Toinen tärkeä tavoite on vahvistaa vanhempien arjenhallinnan taitoja, mielenterveyttä, jaksamista ja vanhemmuutta.

Kouluikäisten tehostetun perhetyön tavoitteita voivat olla mm. mielenterveyden ja jaksamisen tuki ja vahvistaminen.

Voidaan toteuttaa perheen tilanteen korjaamiseksi ja selvittämiseksi, tai esimerkiksi tilanteessa, jossa lastensuojelussa harkitaan lapsen sijoitusta kodin ulkopuolelle tai sijoituksen päättyessä kotiutumisen tueksi.

Yksilölliset menetelmät ja tukitoimet

Tiimin käytössä on kuntouttavia, arvioivia ja terapeuttisia menetelmiä mm. seuraaviin elämäntilanteisiin:

  • Itsenäistymistaitojen saavuttamisen ja itsenäistymisen tuki
  • Pienten lasten perheiden tuki
  • Tuki perusopetuksen suorittamiseen ja jatko-opintoihin hakeutumiseen
  • Tuki harrastuksissa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa
  • Mielenterveyden tuki
  • Päihteettömyyden tuki ja muut riippuvuudet

Miten eroaa perhetyöstä?

Tehostettu perhetyö sisältää ohjausta, tukemista ja käytännön auttamista. Työskentely on intensiivisempää ja pitkäjänteisempää kuin perhetyössä. 

Työskentelyn asiakasperheet tarvitsevat yleensä erityistä tukea ja vahvempaa ohjausta haastavassa elämäntilanteessa.

Korjaavan palvelun keskeisin tavoite on nostaa lapsen tarpeet vahvasti esille ja varmistaa, että kotona asuminen on lapsen kannalta hyvä ja turvallinen ratkaisu.

Työskentelyn tavoite on motivoida ja sitouttaa koko perhe muutokseen.

Miten työskennellään

Tehostettu perhetyö sisältää ohjausta, tukemista ja käytännön auttamista.

Pitkäjänteisen työskentelyn asiakasperheet tarvitsevat yleensä erityistä tukea ja vahvempaa ohjausta haastavassa elämäntilanteessa.

Työskentely on pidempikestoista ja työssä voi olla mukana myös työpari tai moniammatillinen tiimi.

Onnistumisen edellytys on toimiva yhteistyö asiakkaan kanssa. Oleellista on myös luottamuksellisuus, joka syntyy läpinäkyvyydellä, avoimuudella ja kyvyllä puhua avoimesti vaikeistakin asioista.

tehostetusta perhetyöstä apua

  • Perheen arjen ja elämänhallinnan lisääntymiseen
  • Lapsen edun mukaisen huolenpidon toteutumiseen
  • Lapsen kasvun ja kehityksen tukemiseen ja turvaamiseen
  • Lapsen sosiaalisen vuorovaikutuksen lisäämiseen
  • Osallisuuden mahdollistamiseen
  • Vanhemmuuden vahvistamiseen eri osa-alueilla, myös vaativissa kriisitilanteissa
  • Lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen korjaamiseen ja parantamiseen
  • Koko perheen vuorovaikutustaitojen tukemiseen ja harjaannuttamiseen
  • Tukeen ja ohjaukseen lapsen koulukäyntiongelmissa
  • Vanhemmuuteen ja lasten kasvatukseen ohjaamiseen lapsen kasvuun liittyvissä haasteissa

” Tämä on juuri meidän näköistä kuntoutusta.”

Perheen Äiti

Kenelle?

Sosiaalihuollon ja lastensuojelun asiakkaille, lapsille ja nuorille.

Palvelu soveltuu tilanteisiin, jossa asiakas tai perhe tarvitsevat tukea voimavarojen vahvistamiseen, esimerkiksi muuttuneen elämäntilanteen tai autisminkirjon tuomiin haasteisiin.

Menetelmät

Käytössämme on monipuoliset toiminnalliset ja menetelmät, sekä paljon yksilöllisiä menetelmiä. Työskentelyote on ratkaisukeskeinen ja terapeutinen.

Voidaan toteuttaa sopimuksen mukaan Ronivaaran tilan luontoympäristössä, keskustan terapiatiloissa tai asiakaan elinpiirissä.

Toteutustiimi

Moniammatillisella henkilöstöllä on laaja sosiaali-, ohjaus-, ja nuoriso-, terveydenhuolto- ja kuntoutusalan osaaminen.

Työskentely voidaan toteutta asiakkaan tarpeen mukaan yksilötyöskentelynä, työparina tai tiiminä tai osana moniammatillista verkostoa.